Vreemdgaan; het was nog nooit zó normaal

De reclamespotjes van Secondlove op televisie zijn duidelijk en direct. ‘Op Secondlove heb ik eindelijk iemand gevonden die naar mij luistert!’ Ik surf naar de website en zie al snel dat het meer dan ‘luisteren’ is. Vreemdgaan voor hem en haar. Het is nog nooit zo makkelijk geweest als je een hardwerkende getrouwde man bent, of een moeder die aan huis gekluisterd is. Een profiel is snel aan te maken. Daarna ben je overgelaten aan je flirttechnieken, foto’s en jouw passie om iemand te vinden.

Wanneer ik op Google vreemdgaan intype stuit ik al snel op twee sites die beide kanten van de zaak belichten. Ik open het eerste resultaat en zie dat het een site is waar mensen hun probleem voorleggen en om advies vragen. ‘Ik ben een getrouwde man en ik heb sinds acht maanden een minnares. Nu blijkt dat zij een ander ‘’vrijvriendje’’ heeft. Ik wil haar niet kwijt, zij mij ook niet. Maar ik word verscheurt van jaloezie. Hoe moet ik hiermee omgaan?’ Vervolgens helpt een wildvreemde, die zich ongetwijfeld een specialist noemt, alles op een rijtje te zetten en zo tot een oplossing te komen.

Wat is de definitie van vreemdgaan? Voor de twijfelaars onder ons zegt vreemdgaan.nl het volgende:

”Een definitie van vreemdgaan zou kunnen zijn: ‘echtbreuk plegen; met een ander dan de vaste partner incidenteel seksuele omgang hebben’. De eerste omschrijving van vreemdgaan wijst op een afkeurende benadering, immers men ‘pleegt een breuk’. De tweede omschrijving van vreemdgaan spreekt over incidentele seksuele omgang. Vreemdgaan door mannen zal vaak gebeuren middels ‘betaalde seks’ vandaar dat er ook zoveel vrouwen hun diensten aanbieden. Een aanvullende relatie is een duurzaam contact met een derde persoon, méér dan vreemdgaan dus en met een serieuze(re) intentie.”

Psycholoog Henk Noort onderzocht 1700 heteroseksuele mannen en vrouwen tussen 20 en 45 jaar. Hieruit bleek dat 25 % vreemdgaat of wel eens is vreemdgegaan. Durex doet een jaarlijks onderzoek naar vreemdgaan en kwam bij de laatste bekendmaking uit op 31 %. Wereldwijd ligt dit op 22%. Nederland scoort vrij hoog. Niet zo gek als je bedenkt dat niet elk land vreemdgaan promoot. Waarom gaan mensen vreemd? Hier zijn ontzettend veel redenen voor. Het kan zijn dat de getrouwde persoon iets mist thuis, bijvoorbeeld aandacht of affectie. Daarnaast kan de derde, ook wel minnaar of minnares, eigenschappen bezitten die de vaste partner niet heeft. Een vlucht uit de relatie of simpelweg op zoek naar spanning zijn ook redenen die regelmatig voorkomen.

VictoriaMilan is ook een site die zich specialiseert in mensen die een derde ‘liefde’ willen. ‘Discreet vreemdgaan, 100% anoniem’. Wat voor velen als een ‘plus’ kan worden gezien is de paniek knop. Deze knop biedt een uitweg voor personen die in een verhit gesprek zijn terwijl hun partner onverwachts binnenkomt. Shit, wat nu? Een klik op deze knop en je bevindt je op een neutrale site. Ideaal. Daarnaast heeft VictoriaMilan nog een ‘bonus’. Zij bieden niet alleen een platform waar passies herontdekt kunnen worden, ook geven zij tips hoe dit het beste te doen. Uit recensies blijkt dat veel mensen enthousiast zijn. Ongebonden, geen verplichtingen en heel spannend , zijn opmerkingen die ik vaak terug lees.

Niet iedereen in Nederland is blij met de reclamespotjes of het bestaan van dit soort datingsites. Het leidde zelfs tot woede bij de SGP. De partij vond het schadelijk voor huwelijken, dus indirect voor kinderen. SGP-jongeren dienden eerder een klacht in, dit zonder succes. NOS liet weten dat de Reclame Code Commissie niks schadelijks terug zag in het filmpje. Secondlove zegt zich hierdoor gesterkt te voelen. Eerder gaf staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid aan dat relaties tot een privédomein behoren en dat mensen dat zelf moeten invullen. De SGP-jongeren daarentegen lieten weten het er niet te bij laten zitten. Volgens hen reageerden veel mensen positief op hun actie, ook mensen die doorgaans niet met de SGP eens waren, aldus De Jong.

Vreemdgaan brengt veel teweeg. Dit gebeurt op meerdere niveaus. Als je kijkt naar de samenleving zie je onvrede bij bijvoorbeeld de SGP, of juist grote tevredenheid bij mensen die gebruik maken van dit soort platforms om aan hun behoeften te voldoen. Ook mentaal en fysiek doet het wat met een persoon.  Zo blijkt dat een man twee keer zoveel sperma gaat produceren, vrouwen komen vaker en makkelijker klaar en kunnen sneller zwanger worden. Naast de ‘gunstige’ effecten zijn er ook de minder gunstige zoals een vergrootte kans op een SOA en een verminderde weerstand. Wil jij meer lezen over wat vreemdgaan met je gezondheid doet? Klik dan hier.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s